Thursday 1 April 2010

Innovative eksperimenter med drikkevarer

I festlig lag blir det ofte framsatt interessante teorier og hypoteser, som for eksempel at «hjemmebrent og Nyco blir god champagne», eller at «hvitvin og Nyco blir god champagne», samt variasjoner over samme tema (Nyco sprudler jo når det kommer i kontakt med vann, og det står tross alt «en forfriskende drikk» på Nyco-flaska, så da burde det jo rent teoretisk fungere!)  Om disse påstandene stemmer eller ikke har til nå vært ukjent.  Jeg har deltatt i flere diskusjoner om temaet, uten at man har klart å komme fram til en klar konklusjon.  Til slutt klarte jeg rett og slett ikke å holde ut uvissheten lenger, så derfor satte jeg meg fore å teste sannhetsgehalten i noen av disse påstandene (sånn at du skal slippe å gjøre det...)

Jeg har i det følgende tatt for meg fire forskjellige påstander om forskjellige drikkevarer (tre som inkluderer Nyco og én som ikke gjør det), og testet dem på en uhøytidelig måte.  Dersom du vil ha doble blindtester med nøye kontrollerte mengder og utført av sensorikere får du organisere det selv, på eget ansvar!

Påstand 1: Hvitvin og Nyco blir god champagne

Scenario: Middagsgjestene kommer om fem minutter, og du oppdager plutselig til din store forskrekkelse at du har glemt å kjøpe inn Champagne som aperitif.  Heldigvis har du en flaske med en tørr og frisk matlagingshvitvin liggende i kjøleskapet.  Kan vinen forvandles til en forfriskende musserende vin/nødchampagne ved hjelp av litt Nyco?

Til dette eksperimentet trengs følgende:
  • Hvitvin (jeg benyttet Plaimont Côtes de Gascogne)
  • Nyco
  • To hvitvinsglass
Gjennomføring av eksperimentet:
  1. Hvitvin ble helt over i to hvitvinsglass.
  2. Nyco ble tilsatt det ene glasset
  3. Smaksnotater:
    1. Plaimont, uten Nyco: tørr og frisk, hovedsaklig en matlagingsvin, men går også fint an å drikke om man er tom for all annen hvitvin.
    2. Plaimont, med Nyco: tørr og frisk, med noe mer smak av sitrus og mineraler.  Boblene fra Nycoen var veldig små, og gjorde veldig lite av seg.  En dårlig nødchampagne.  Ikke drikk bunnfallet!



Konklusjon: Hvitvinen ble absolutt ikke udrikkelig med Nyco, men var definitivt bedre «naturell».  Unngå å drikke bunnfallet i nødchampagnen.

Påstand 2: Hjemmebrent og Nyco blir god champagne

Scenario: Du er på bygdefest, og den eneste alkoholen som er tilgjengelig er i form av hjemmebrent eller vodka.  Du synes dette blir for vulgært, og vil gjerne ha Champagne isteden.  Kan spriten gjøres om til en sofistikert champagne ved hjelp av litt Nyco?

Til dette eksperimentet trengs følgende:
  • Hjemmebrent eller vodka (jeg benyttet Arcus' 60%)
  • Nyco
  • Et hvitvinsglass
Gjennomføring av eksperimentet:
  1. Hell spriten over i hvitvinsglasset
  2. Smak på spriten og ta smaksnotater.
  3. Fyll opp igjen en passe mengde sprit i glasset.
  4. Tilsett Nyco og nyt drikken.
  5. Smaksnotater:
    1. Bar Arcus 60% lukter ren sprit, har en nøytral og rund smak, og går lett ned.
    2. Arcus 60% med Nyco bobler veldig dårlig, sannsynligvis på grunn av for lavt vanninhold i spriten.  Nyco fungerer derfor hovedsaklig som smakstilsetning.  Veldig mineralsk smak.  Bunnslammet gjør det hele lite apetittvekkende, og magen protesterte en smule.

Konklusjon: Vodka med Nyco minner svært lite om Champagne, og er derfor definitivt en svært dårlig erstatning for ekte vare.  Innse heller nederlaget og miks en drink med vodkaen, eller drikk den bar.

Påstand 3: Dovent øl kan gjenopplives med Nyco

Scenario: Det er søndags formiddag.  Du hadde fest hjemme i går kveld, og det er dagen derpå.  Du vil gjerne ha noe å reparere med, men det finnes ikke alkohol i huset, og det som måtte finnes av åpne butikker har ikke lov å selge alkohol.  Det eneste du har er noen dovne ølrester som du samler sammen fra ølglassene på stuebordet.  Er dette drikkbart?  Kan de dovne ølrestene gjenopplives med litt Nyco?

Til dette eksperimentet trengs følgende:
  • Øl, både doven og nyåpnet (jeg benyttet standard grønn Tuborg)
  • Nyco
  • Tre glass
Gjennomføring av eksperimentet:
  1. Standard grønn Tuborg ble helt over i et glass og plassert i kjøleskapet i ett døgn for å fjerne alle spor av kullsyre. 
  2. Doven Tuborg ble tatt ut av kjøleskapet og fordelt på to glass - ett som skal testes med Nyco og ett for sammenligning.  En kald boks med grønn Tuborg ble også tatt ut av kjøleskapet, åpnet, og helt over i eget glass for å ha som sammenligning.
  3. Smaksnotater:
    1. Fersk, nyåpnet Tuborg:
      Lys, mild og lett på alle måter.  Glir lett ned.  En bli-full-øl.
    2. Doven Tuborg:
      Kun drevne alkoholikere klarer å drikke dette.  For resten av oss smaker drikken kvalmt og den framkaller brekninger.
    3. Tuborg med Nyco:
      Sitronaktig og mineralsk, forfriskende.  Anbefales sterkt i forhold til den dovne Tuborgen helt uten kullsyre.

Konklusjon:  Nyco kan faktisk gjenopplive doven Tuborg og forvandle fullstendig udrikkelig doven øl til en relativt forfriskende leskedrikk om nøden er stor.  Fersk Tuborg er fremdeles helt overlegen varianten gjenopplivet med Nyco.  En mulig feilkilde i eksperimentoppsettet er at den dovne øla og øla gjenopplivet med Nyco ble servert kald.  I et mer realistisk testoppsett hadde disse to vært servert ved romtemperatur.  Her er det åpenbart rom for videre forskning.

Påstand 4: Hjemmebrent med pulverkaffe blir god kaffelikør

Scenario: Du har nettopp spist en bedre middag, og vil runde av kvelden med en kaffelikør.  Problemet er bare at du drakk opp restene forrige helg da svigermor var på besøk.  Derfor improviserer du en kaffelikør av hjemmebrent (eller vodka) og pulverkaffe.  Kan dette måle seg kvalitetsmessig med kaffelikøren du får kjøpt på Vinmonopolet?

Til dette eksperimentet trengs følgende:
  • Hjemmebrent eller vodka (jeg benyttet Arcus' 60%)
  • Pulverkaffe
  • (Sukker)
  • Et likørglass
  • En teskje
Gjennomføring av eksperimentet:
  1. En passe mengde pulverkaffe has i glasset.
  2. En passe mengde vodka helles opp i glasset.
  3. Rør godt rundt.
  4. Smaksnotater:
    Pulverkaffen ser ut til å løse seg dårlig opp i vodkaen, så det er essensielt å røre godt rundt.  Det hele ble en grumsete blanding med et ikke helt delikat utseende.  Drikken lukter sterkt av dårlig kaffe.  Man forventer at kaffelikør skal ha en delikat og avrundet smak.  Dette er ikke tilfellet med denne varianten.  «Likøren» bør siles gjennom tennene om man ikke liker klumper i drikkevarene.  Prøvde også å tilsette litt sukker for å se om det hjalp på smaksopplevelsen, uten særlig hell.

Konklusjon: Glem det.  Drikk heller karsk.

No comments:

Post a Comment